FI EN SV


JÄVLA SÅS BOLAG

Olen aina ollut nautiskelija ja jollain tapaa elämäni työtkin ovat intohimoihini liittyneet. Aloitin ravintolan tiskarina 13-vuotiaana, siitä keittiön apupojaksi ja kaljahanan käyttökin tuli tutuksi jo paljon aiemmin kuin Suomen laki sen salli. Aikoinaan tuli jätettyä lukiokin hiukan tauolle koska kylmäkön hommat hiukan tasokkaammassa ravintolassa kiinnostivat enemmän kuin koulunkäynti. Siinä paikassa opin tekemään kastikkeita.

Kastike voi kruunata annoksen, mutta se voi myös pilata sen. Hyvällä kastikkeella voi pelastaa vähän huonommankin raaka-aineen. Kun lukio tuli suoritettua oli armeijan aika. Siellä aika luonnollisesti hommaksi tuli kenttäkokki, Korpraalin natsoilla, särmä homma! Täysi-ikäisyyden mukana alkoholikin alkoi kiinnostaa, nimittäin sen myyminen. Olin ensimmäisiä suomalaisia jotka kävivät European Bartending Schoolin Tukholmassa. Koulutuksen jälkeen baarihommat tulivatkin hyvin tutuksi ja oikeastaan loppuivat siihen mihin olivat alkaneet. Olin mukana tuomassa saman koulutuksen, European Bartending Schoolin Suomeen. Sen jälkeen siirryin myymään keittiöitä. Intohimoiselle kulinaristille se oli mukavaa hommaa, josta siirryin tukkuliikkeelle töihin, eli myymään ravintoloille raaka-aineet.

Grillaus ja savustus ovat aina olleet lähellä sydäntäni. Vuonna 2012 hurahdin barbequekokkaukseen ihan täysin kun hankin ensimmäisen jenkkityylisen savustimen. Silloin huomasin myös erään toisen asian. En oikeastaan hirveän paljon tykännyt yhdestäkään kaupan hyllyiltä löytyvästä bbq-kastikkeesta. Selaillessani kastikkeiden sisällysluetteloa ihmettelin, että miksi niissä on niin paljon kaikkea turhaa? ”Mihin tota nyt tarvitaan?” Aika monta litraa on kyllä vuosien mittaan valunut viemäriin ei niin onnistuneita kokeiluja. Jossain vaiheessa tultiin kuitenkin siihen tilanteeseen että palaute kastikkeita maistaneilta oli pelkästään positiivista, jotkut jopa soittivat ihan tilauksia tekemään!? ”Hmm, pitäisköhän näitä tehdä ihan myytäväksi asti?” -tyyppinen ajatus hiipi mieleen…

Tässä sitä nyt ollaan, taas nautiskellen. Ja kaikki ne ainekset, joita ihmettelin miksi niitä joissakin kastikkeissa oli, ne on jätetty pois. Ei mitään turhaa. Vain hyviä, tunnistettavia raaka-aineita. Suomessa valmistettuna.

Kaius Gestranius

CEO, Jävla Sås Bolag Oy

Pin It on Pinterest